Program

Visning av Artur Zmijewskis film „Powtorzenie” (Upprepningen), 2005
och samtal (på polska och engelska) mellan Artur Zmijewski och Marysia Lewandowska - professor på Konstfack och konstnär bosatt i London
(inom ramen för projektet Radical Thinking)

onsdag 5 mars, kl.18.00
Kulturhuset, Sergels torg, Stockholm, Studio 3

Arrangörer: Konstfack, Kungliga konsthögskolan, Konsthögskolan i Umeå och Polska institutet i Stockholm

Filmen „Powtorzenie” (Upprepningen), Artur Zmijewski, 2005

I filmen Upprepningen försöker konstnären rekonstruera den amerikanske professorn Philip Zimbardos experiment på Stanforduniversitetet 1971, där en grupp försökspersoner placerades i ett fingerat fängelse och tilldelades roller som vakter och fångar. Zmijewski försökte att exakt återskapa det fingerade fängelsets arkitektur och regler. Venetianska speglar hängde på väggarna, deltagarna kunde observeras genom fem kameror styrda av kameramän och några automatiska mörkerseende kameror. Några psykologer fungerade som expertkonsulter och hade möjlighet att avbryta experimentet om det på något sätt gick över styr. Vid Stanfordexperimentet 1971 utvecklades snabbt ett mönster där ”fångvaktarna” förtryckte och förnedrade ”fångarna”. Zmijewskis experiment fick ett helt annat resultat: deltagarna bestämde sig för att gemensamt göra uppror och lämna fängelset. Filmen gav upphov till livlig debatt i Polen. Den visades bland annat i den polska paviljongen på Venedigbiennalen 2005.

Artur Zmijewski (född 1966) är en radikal och ibland kontroversiell konstnär. Han är utbildad på skulpturavdelningen på konsthögskolan i Warszawa, med den legendariske skulptören och performancekonstnären Grzegorz Kowalewski som lärare. Zmijewskis konstnärliga idéer handlar ofta om människans kroppslighet sedd som biologisk funktion. Konstnären är särskilt intresserad av sådana fall där svåra sjukdomar eller en dysfunktionell kropp omöjliggör ett normalt liv eller skadar förståndet. Som han själv säger – funktionshindret skapar något annorlunda och förföriskt som är mycket mer uttrycksfullt än normaltillståndet.
Zmijewski är representerad av Stiftelsen Galleri Foksal (www.fgf.com.pl)
Han bor och arbetar i Warszawa.
Mer information:
www.culture.pl/en/culture/artykuly/os_zmijewski_artur

Bilder – Powtorzenie(Upprepningen), Artur Zmijewski, 2005.
Courtesy Foksal Gallery Foundation

Biljetter:
30 SEK (studerande och anställda på konsthögskolor – gratis inträde)
Kulturhuset Studio 3, tel. 08–50831508, 08-50831455  

« Tillbaka
      
Website Security Test