Program/Events
JUNI 2020
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Följ oss
Program


Polska filmer på ArchFilmLund-festivalen

7 – 14 september 
Lund

Det finns flera kvinnliga filmare för årets nominerade filmer till ArchFilmLund Prize 2014, Lund International Architecture Film Festival: "Stockholm Stories", regissören Karin Fahlén och producenten Martina Stöhr. "The Big Leap", producenten KaÅ›ka Krosny. "Away From All Suns", regissören Isa Willinger, producenten Anja Dziersk. "The New Rijksmuseum" del I och II, regissören Oeke Hoogendijk.

Lunds internationella arkitekturfilmfestival arrangeras på hösten varje år och erbjuder en plattform för att utforska nutida och historiska förbindelser mellan arkitektur och film. På festivalen visas ett brett urval av spelfilmer och dokumentärer tillsammans med seminarier, debatter, utställningar, kurser, föreläsningar och andra aktiviteter. Tillsammans blir det en ram för diskussioner om arkitektur i spelfilmer och visioner om en god och beboelig miljö för framtiden. Festivalens gäster - arkitekter, filmskapare, journalister och konstnärer från Sverige och utomlands - bjuds in att delta i seminarier om arkitektur i filmer och om de ämnen som tas upp i dokumentärerna.

9 september kl 15.00
Skissernas Museum,
Lund

MDM. 2005
Eric Bednarski, 37 min. Kanada, Polen
Neon. 2014
Eric Bednarski, 52 min. Kanada, Polen
Arkitektur och ideologi.
Warszawas Marszalkowska-området, byggt på 50-talet, var och är en av de första och största exempel på socialrealistisk arkitektur i Polen. Arkitekter, historiker och stadsplanerare diskuterar i filmen det kontroversiella projektet och dess plats i dagens Warszawa.
Efter 1956 och fram till 70-talet försökte man att skapa mindre grå miljöer i polska städer, främst i Warszawa, med hjälp av neonskyltar. Ett stort intresse bland unga polska designers och arkitekter har numera vuxit för dessa skyltar, av vilka bara några finns bevarade, resten endast dokumenterade med foto och i polska spelfilmer.

13 september kl 15.30
Grand Hotel, Piratensalen,
Lund


The Big Leap. 2013
Kristoffer Rus, 13 min. Polen/Sverige
Existerar Gud? Vad händer efter detta liv vi har här på jorden? Tre självmordskandidater möts på toppen av en skyskrapa och upptäcker att de har helt olika syn på dessa avgörande frågor. Det enda sättet att få veta är att ta steget. Kommer de att ta det?
Den polsk-svenske filmregissören Kristoffer Rus tar sig an dessa svåra andliga frågor med hjälp av denna historia präglad av svart humor.
En distinkt kort spelfilm med utmärkta visuella affekter (nominerad).
Filmen presenteras av producenten Kaska Krosny. I samarbete med Polska institutet.

Öppna program

Läs mer

Foto: Gustaf Skarsgard (Prasa i Film), Tilly Scott Pedersen (Prasa i Film), MDM

« Tillbaka
      
Website Security Test