Program

LUNCHSEMINARIUM MED PULITZERPRISVINNAREN ANNE APPLEBAUM MED SAMTAL OM KOMMUNISMENS BROTT MOT MÄNSKLIGHETEN

19 december kl 12.00-13.30.
Scandiasalen, Riksdagen, ingång Mynttorget 1.

De sovjetiska lägrens historia Lägersystemet fanns med redan från början i den kommunistiska ideologin och överlevde ända fram till murens fall. Ingen gick säker - över 30 miljoner människor fängslades. De svalt, led och dog; de flesta helt oskyldiga offer för kommunismens terror. Det här är deras berättelse. Först när Solzjenitsyns romaner publicerades på 1970-talet fick världen veta det som ryssarna vetat sedan revolutionen. Nu, över ett decennium efter järnridåns fall, kan den fasansfulla historien berättas i sin helhet. Hela kontinenten från Leningrad till Vladivostok var översållad av läger. Miljoner ryssar tillbringade allt från några månader till hela liv i lägren. Och lägren var som egna länder. Där folk levde sina liv, arbetade, gifte sig, födde sina barn. Ett liv i umbäranden, svält och köld. Gulag, de sovjetiska lägrens historia är den första fullständiga och tillgängliga redogörelsen för lägersystemet i Sovjetunionen.

I Anne Applebaums Gulag står människorna i centrum, de som spärrades in på obestämd tid till ett liv av svält och armod. Många gånger fick de ge sina liv i lika meningslösa som gigantiska arbetsprojekt. Med hjälp av brev, dagböcker och vittnesmål berättas den ohyggliga sanningen om livet i lägren.

Anne Applebaum född 1964 i Washington DC, utbildad vid Yale och London School of Economics, har varit Östeuropakorrespondent för brittiska tidningar sedan slutet av 1980-talet (bland annat The Economist, Wall Street Journal, Financial Times, Herald Tribune, Newsweek, The Washington Post samt arbetat för BBC, CNN, CBS och Sky News). Hon har forskat i arkiv i bland annat Moskva, Archangelsk, Petrozavodsk och Syktyvkar och har förutom studier av fack- och memoarlitteraturen intervjuat ett antal fångar och lägervakter samt anhöriga till de dömda. Hennes första bok Between East and West (1994) är en reseskildring över Litauen, Ukraina och Belarus. För sin andra bok, Gulag: A history of the Soviet Camps (2003) (GULAG. De sovjetiska lägrens historia - utkom på svenska 2004) tilldelades hon Pulitzerpriset 2004. Läs Peter Englunds mycket intressanta förord här:

http://www.peterenglund.com/textarkiv/omgulag.htm

Satsningen sker i samarbete med riksdagsledamot Anna Bergqvist, Polska Ambassaden , Stockholms Stad, HLF – Historielärarnas Förening i Stockholm, Litauens Ambassad, Estniska Instiutet, Lettlands Ambassad och Polska institutet.

Lättare lunch och förtäring serveras.

OBS! Då det är kort om tid och begränsad platstillgång, O.S.A omgående på mailadress  info@upplysningomkommunismen.se.

Seminariet är en del av UOK – Upplysning om kommunismens informationssatsning och föreläsningsserie om kommunismens brott mot mänskligheten för skolor i Stockholm.

 

« Tillbaka
      
Website Security Test