Program

Anna Bera/The Whole Elements på Greenhouse 2018

Stockholm Furniture & Light Fair
6-10 februari 2018
Stockholmsmässan monter C18:28
Älvsjö, Stockholm


FOSSILS - unika handgjorda möbler av Anna Bera

Anna Bera är en av 39 formgivare som bjudits in att delta i Greenhouse, sektionen för unga och lovande formgivare på Stockholm Furniture & Light Fair. Hennes nyaste kollektion Fossils visas i Stockholm 6-10 februari 2018 och senare även på SaloneSatellite i Milano 17-22 april.

Möblerna i Fossils-kollektionen kräver ett visst engagemang. Användaren kan inte förhålla sig likgiltig utan måste undersöka, röra vid och leka med dem. Kollektionen består av ett handsnidat skåp och ett kaffebord i massiv ek. Föremålens form är inspirerad av fossiler. I kollektionen ingår också en uppsättning keramikkärl i röd lera. I bordsskivan finns hål i lagom storlek för de olika skålarna, tefaten och muggarna. Kärlen finns i flera uppsättningar med olika funktion, storlek och höjd över bordsskivan. Användaren kan välja variant efter behov och placera kärlen i lämpliga hål.

Men det är inte bara formen som är viktig för Anna Bera, lika viktigt är det taktila intrycket, känslan att röra vid föremålen, och användarens sätt att interagera med dem. Målet är att det ska vara svårt att förhålla sig känslomässigt neutral. Hon vill att föremålen ska göra lika starkt intryck som naturföreteelser - olika slags sten, fraktaler, en mängd detaljer eller dynamiskt ljus.

Processen börjar med en samling upphittade naturföremål som gör henne förtjust eller fascinerad på grund av sin form, struktur, textur eller färg. I första skedet kanske hon själv inte förstår varför. Därefter undersöker hon föremålen och försöker förstå vilka egenskaper som väcker känslorna. De egenskaper hon till sist väljer förs sedan vidare till de snidade träföremålen. Metoden grundar sig på övertygelsen att allt redan existerar någonstans och är gott. När de små föremålen plockas upp från marken framträder deras mening på ett tydligare sätt och de kan uppskattas precis för vad de är.

År 2017, koncept och design: Anna Bera, i samarbete med keramikern Agnieszka Ciszewska, material: ek och röd lera.

The Whole Elements är en designstudio och snickarverkstad grundad av Anna Bera i Świętokrzyskiebergen 2014. Anna är formgivare, bildkonstnär, skulptör och snickare. Hon skapar möbler och vardagsföremål på gränsen mellan konst och design och tillverkar dem för hand i begränsade serier eller enstaka exemplar. Hennes design alluderar på former hämtade ur naturen. Hon inspireras av att utforska relationen mellan människan och naturen i biologisk, kulturell och andlig mening. Eftersom kontakten med materialet är viktig för henne tillverkar hon själv alla designade föremål och söker en lämplig form på grundval av sina tidigare erfarenheter. Inspirationen kommer från observationer av relationen mellan människan och naturen.

Utställningen arrangeras i samarbete med Polens nationella kulturinstitut Adam Mickiewicz-institutet som verkar under varumärket Culture.pl. Den ingår i ett program som främjar polsk design i världen. Utställningen stöds även av Polska institutet i Stockholm.

Mer informationFoto: Fossil no 1 coffee table, design Anna Bera, foto Emilia Oksentowicz.

« Tillbaka
      
Website Security Test