Program

Polsk mode under Stockholms Modevecka
på GALLERI SO STOCKHOLM i Kungsträdgården

ANIA KUCZYNSKA, BOGNA HAMRYSZCZAK


måndag 28 januari - söndag 3 februari
So Stockholm, Kungsträdgården

Utställningen öppnas på måndag kl 11.30,
måndag: 11.30-19.00, 
tisdag-fredag 11.00-19.00,
lördag-söndag 11.00-16.00.

Äntligen kan Polska institutet presentera polskt samtida mode när det är som bäst.
Ania Kuczynska och Bogna Hamryszczak är två unga, inbördes helt olika modeskapare som visar prov på att modedesign idag både kan vara minimalistiskt enkel och samtidigt sensuell och raffinerad, tredimensionellt skulpturalt grafisk och komma från Polen.

ANIA KUCZYNSKA är en av de få polska modedesigners som föredrar att ställa sig vid sidan av modets allfarväg. Hon låter sig inte uppslukas av trendernas konstlade tyranni utan koncentrerar sig istället på att förädla sina enkla men dock sofistikerade vardagsplagg.

I sina senaste kollektioner har hon valt att medvetet arbeta med sin egen privata historia, sina minnen, lyckliga stunder och förälskelser men även uppbrott och sorg såsom i kollektionerna "Mon amour, I´m so bored with you" eller "Love hotel".
En nostalgisk känslighet präglar hennes arbeten och blandas med influenser från film, arkitektur och musik som hon väver in i sitt universum då hon skapar kläder för kvinnor som ser mode som en förlängning av sina personligheter.

Hon väljer att samarbeta med framstående polska konstnärer som t ex nu senast i sin videoinstallation skapad av video/film/ljuskonstnären COKIEREK och musikern Jacek Sienkiewicz som specialkomponerat musiken.

Ania utbildade sig i Rom på Accademia Koefia, där hon fick utveckla sin förmåga att använda sin kreativa fantasi, och i Paris på den hårda och disciplinerade Esmodskolan. 1999 återvände hon till Warszawa berikad med en stor portion ödmjukhet och tolerans inför människors och platsers olikheter, som en ovärderlig källa att ösa ur.

Idag anses hon vara en av Polens mest lovande unga modedesigners och hennes kollektioner kan numera hittas både i Italien, Japan och Sverige.
http://www.aniakuczynska.com/

BOGNA HAMRYSZCZAK
Om sitt skapande säger Bogna: Jag är fascinerad av tredimensionaliteten som uppstår på gränsen mellan mode och konst när tyget med sina former och strukturer skulpteras över en kropp.
Min kollektion "Det är fullbordat" är mångdimensionell, inspirerad av det klassiska, men också ett modigt försök att bryta slentrianmässigt modetänkande. Jag ser på helheten med en grafikers ögon, jag njuter av kontrasternas spel, så min kollektion är också ett försök till ett nytt mode, frukten av en särskild syntes mellan konsterna.

Bogna Hamryszczak studerar just nu sista terminen vid Konsthögskolans grafiklinje i Krakow och har examen från Skolan för konstnärlig kläddesign, även den i Krakow.

Hennes kollektion "Det är fullbordat" är hennes examensarbete 2006 som belönats med många priser, bl.a. TV-programmet Dolina Kreatywnas pris för unga modedesigners. I 14:e årgången av tävlingen Guldtråden tilldelades hon journalisternas pris i kategorin Premier vision. Parallellt med det är Bogna verksam som grafiker och 2006 erhöll hon tredjepris i tävlingen Årets grafik.


Under Stockholms Modevecka har Moderådet bjudit in Ania Kuczynska och Bogna Hamryszczak att som första polska designers deltaga i Rookies and Players-utställningen den 1-2 februari på Hotell Scandic Anglais.

Utställningen på So Stockholm öppnar måndagen den 28 jan kl.11.30 i designernas närvaro.

Tidagen den 29 januari
POLSKT PARTY på So Stockholm kl 20.00 med livemusik av och med JACEK SIENKIEWICZ

 

« Tillbaka
      
Website Security Test