Program

En föreläsning av kuratorn Katarzyna Marko om polsk-svenska inspirationer i yachtingen.

22 maj 2019 kl 17.00-19.00
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!


Kappsegling utanför Isle of Wight. Två jakter seglar ”på fjärilsvis” med fortet No Man’s Loch i bakgrunden.
”West & Son”, Alfred John West
1882 – 1897
29,3 x 37,5 cm
Reproduktion MHF 28978/II/72

Det var en generalmönstring av tungviktskuttrar på Royal Southerns rendezvous. Klubben ordnade en tävling för förstaklassjakter den 17 juni, andra dagen av dess Jubilee-regatta. Satanitas bar sin ljusblå flagga närmare vattnet än under tidigare kappseglingar eftersom hennes lägre mast hade kortats av med en meter och hennes köl hade belastats med extra bly. Britannia hade reparerat sina skador från Dover, och med Valkyrie, Calluna och Iverna närvarande var flottan vid full styrka. Det var en underbar morgon som lystes upp av glödande solsken och mjukades upp av ett florliknande dis, men den kyliga sydliga vinden var för svag att blåsa bort röken från startpistolen, och Solentkanalens yta tycktes slät som polerat stål. Vindkårarna fyllde märsseglen, kappseglingen startade, men innan de hunnit en halv sjömil gick Calluna på grund vid Calshot Spit. Valkyrie hade turen att fånga det första av en bris som just blåste upp och fick försprång längs West Channel. Därefter seglade hon fint i bidevind och visade mästerlig form i högsta fart. Valkyrie slog till sist Britannia med 5.32 minuter och Satanita med 16.04 minuter, medan både Calluna och Iverna låg flera sjömil bakom. Valkyrie gjorde en fin insats men hon hade också tur som lyckades fånga det första av vinden, och även senare behandlades hon vänligt av Fru Fortuna.

                        (Beskrivning till ett foto som visas på utställningen ”Yachting” på Polska institutet i Stockholm till och med den 31 maj 2019)

Om du är intresserad av segling eller av de polsk-svenska relationerna är du väkommen till en föreläsning om yachting av Katarzyna Marko, en kurator från Fotografiska museet i Kraków den 22 maj på Polska institutet.

Föreläsningen är helt gratis och den kommer att hållas på polska med en engelsk översättning.

Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller! Anmäl dig till osa@polskainstitutet.se.

Mer om utställningen: http://bit.ly/2Yq8EdJ

Utställningen arrangeras i samarbete med Fotografiska museet i Kraków (Muzeum Fotografii w Krakowie).

« Tillbaka
      
Website Security Test