Program

Ryttmästare Witold Pilecki 1901-1948. Utställning på Polska institutet i Stockholm

14 november – 5 december 2018
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm

Ryttmästare Witold Pilecki hörde till en generation som föddes under den tid när Polen fortfarande var ockuperat av främmande makter och vars största dröm var att få se landet självständigt igen. En generation uppväxt med de ännu levande traditionerna från de stora nationella upproren under devisen Gud – Ära – Fosterland.

Utställningen har tagits fram av Institutets för nationellt minne Warszawaavdelning i samarbete med Pileckis barn, Zofia Pilecka-Optułowicz och Andrzej Pilecki, och presenterar de viktigaste händelserna i den hjältemodige ryttmästarens liv.

Utställningen är ett slags nostalgisk resa till platser som var särskilt viktiga i Witold Pileckis liv, bl a Polens östra gränstrakter, där han tillbringade de lyckligaste åren i sitt liv och där han hade sitt ”lilla fosterland”. Det var också därifrån han gav sig iväg för att kämpa för sitt fosterlands frihet. Under resan får vi också möta människor som spelade en viktig roll i hans liv, som han samarbetade med under självständighetskampen: i fångenskap i koncentrationslägret Auschwitz, under Warszawaupproret och som underrättelseagent för den polska exilregeringen i London. För denna verksamhet ställdes han och de andra inför rätta efter kriget av den nytillträdda kommunistregimen.

Artikel om ryttmästare Pilecki av historikern Artur Szulc: https://www.polskainstitutet.se/pilecki_szulc

« Tillbaka
      
Website Security Test