Program

Polska flaggans dag

Den 2 maj infaller Polska flaggans dag. Denna dag minns polackerna de rödvita nationella färgernas långa historia och låter stolt flaggorna fladdra utomhus.

De polska nationella färgerna hör till de få i världen som har heraldiskt ursprung, från kungariket Polens och storfurstendömet Litauens riksvapen – eftersom länderna i flera hundra år var förenade i en union. I flaggsymboliken kommer det vita från den vita örn som är Polens rikssymbol och från Vytis, en galopperande vit häst med vit ryttare som är Litauens rikssymbol. Båda dessa symboler är placerade på röda vapensköldar. Polens flagga är vit upptill och röd nedtill, eftersom symbolens färg i polsk heraldik är viktigare än bakgrundsfärgen.

Vitt och rött utsågs till nationalfärger 3 maj 1792, på första årsdagen av antagandet av den polska konstitutionen. De fastställdes formellt som den polska statens färger av den polska sejmen under novemberupproret mot den ryska ockupationen 1831. När Polen återfått sin självständighet bekräftade den konstitutionella församlingen den polska flaggans utformning 1 augusti 1919.

Polska flaggans dag firas sedan 2004.


Polska utrikesministeriets pressavdelning


Foto: Sebastian Indra / MSZ

« Tillbaka
      
Website Security Test