Program/Events
JUNI 2020
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Följ oss
Program

Sharon Lockhart
Milena, Milena

16 april – 29 juni 2014
Bonniers konsthall
Stockholm, Torsgatan 19

Barn i kulturen på barns villkor
7 maj kl. 18
– 20.
Bonniers konsthall
Stockholm, Torsgatan 19
biljetter: 80 kr/60kr

Det finns ett växande intresse för barns deltagande i kulturen. Vad innebär delaktighet för konstnären respektive de unga medskaparna? Kvällen tar avstamp i Sharon Lockharts konst och arbetsmetoder som ofta involverar barn. Medverkande: Suzanne Osten, dramatiker och regissör, Catharina Hällström, forskare i barnkultur och Bonniers Konsthalls curator Camilla Larsson. Begränsat antal platser. 80 kr; 60 kr för studenter och pensionärer; fri entré för medlemmar och alla upp till 20 år. Förboka gärna till program@bonnierskonsthall.se. Bokade biljetter måste hämtas ut en timme innan programmet börjar. Läs mer

Konstnärssamtal med Sharon Lockhart
16 april kl. 18 – 19.

Sharon Lockhart samtalar kring utställningen och sitt konstnärskap med utställningens curatorer Adam Budak och Camilla Larsson. Språk: engelska. Begränsat antal platser. Förboka gärna till program@bonnierskonsthall.se. Bokade biljetter måste hämtas ut en timme innan programmet börjar.

I två decennier har Sharon Lockhart arbetat med att skildra individer och grupper i deras vardag i filmer och fotografiska verk. Hon lånar arbetsmetoder från dokumentärfoto och film, etnologi och antropologi, och kombinerar dem med en utpräglad och minimalistisk estetik. Sharon Lockhart riktar strålkastaren mot det bortglömda och förbisedda. Ofta slår hon sig ner på en plats i långa perioder, knyter starka vänskapsband till människorna som bor där och involverar dem i sitt arbete.

Milena, Milena är den andra delen i en utställningstrilogi vars titel är en hyllning till den polska tonårsflickan Milena. Utställningen ramas in av två verk med starkt självbiografisk botten; den öppnar med den filmiska Double Tide, filmad i Maine, USA, där Lockhart tillbringade sin barndom, och avslutar med den sällan visade serien Untitled Studies som består av Sharon Lockharts mammas avfotograferade bilder från konstnärens barndom. I centrum av utställningens berättelse finns Milena, som Lockhart först träffade 2009 när Milena var nio år i  Łódź i Polen, när Lockhart spelade in filmen Podwórka som också visas i utställningen. Några år senare återupptog hon kontakten med Milena som berättade att hon vill skriva en bok om sitt liv. Milenas uttryckta önskan om att berätta sin historia ledde till ett pågående samarbete där Sharon Lockhart tillsammans med Milena utforskar konstnärliga uttryck.Särskilt för utställningen på Bonniers Konsthall har Sharon Lockhart låtit göra en monumental glasmålning av Milena. Bilden fångar Milenas ansikte, upplyst av ett tomtebloss som hon håller i handen. Mot natthimlen skriver hon bokstaven I, som i engelskans ”jag”, men också den andra bokstaven i hennes namn. Verket knyter ett intimt ögonblick till Polens rika tradition med glasmåleri. Till sin hjälp att utföra verket har Lockhart haft den polske glasmålaren Piotr Ostrowski som har tolkat konstnärens hastigt tagna fotografi av Milena. Tekniken användes redan på 1300-talet men delar ändå sin mest grundläggande förutsättning med modernare uttryck som film och fotografi – behovet av ljus.

Milena, Milena har curerats av frilanscuratorn Adam Budak tillsammans med Camilla Larsson på Bonniers Konsthall, som en fortsättning på Budaks första del i trilogin på CCA Warsaw. Den tredje delen av Milena, Milena visas senare i år på Kunstmuseum Luzern i Schweiz. Utställningsarkitekturen har skapats av Los Angeles-baserade arkitektbyrån Escher GuneWardena.

Sharon Lockhart (född 1964 i Norwood, Massachusets, USA), är en amerikansk konstnär och filmare. Hennes verk har visats i en rad utställningar i USA, Europa och Asien, bland annat på Museum of Modern Art i New York, Museum of Modern Art i San Francisco, Whitney Museum of American Art i New York och på Kunsthalle Zurich.

Adam Budak
   är curator för nutidskonst på Hirshhorn Museum and Sculpture Garden i Washington DC och medgrundare till ett curator- och teoriprogram på doktorandnivå på konsthistoriska institutionen vid Krakóws universitet. Budak har curerat många prestigefyllda projekt, bl.a.  den polska paviljongen på Arkitekturbiennalen i Venedig 2004 samt flera andra internationella projekt.


Läs mer om uställningen
Läs mer om Adam Budak
Läs mer om Sharon Lockhart

Foto: Sharon Lockhart, Milena, JarosÅ‚aw, 2013, 2014. Färgfotografi

« Tillbaka
      
Website Security Test