Program

Kosmologiska ideoarketyper inspirerade av nordiska bildstenar och runstenar - utställning och föreläsning av Janusz Rafał Głowacki

4 juni 2019 - 5 juli 2019
Vernissage och föreläsning: tisdag 4 juni kl 17.00-19.00
Polska institutet Stockholm
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Mitt bidrag till en universitetsantologi vars titel i översättning lyder ”Norr och söder – transkulturellt konstnärligt idéutbyte” handlade till stor del om de nordiska bild- och runstenarna. Till antologin gjorde jag även teckningar som visade några av dessa monumentala skulpterade former, vilka alltid har väckt min förundran över deras skapare liksom djup respekt för deras konstnärliga värden. De mystiska ornamentala flätorna, genomtänkta i varje detalj, som bland annat symboliserar obrytbara band, runinskrifternas hemlighetsfulla piktogram, stenarnas ofta falliska form, allt detta talade till mig på ett så kommunikativt sätt att när jag kontemplerade över dem tappade jag känslan för tiden. Inspirationen till min utställning på Polska institutet i Stockholm kom ur funderingar över dessa vikingatida konstverk och deras teckenkoder som innehåller universella ideoarketyper, mönster som har fungerat i många kulturer och kan tolkas på olika sätt vad gäller deras betydelselager, från kosmogram över kronogram, teogram och vidare till psykogram.

                                                                                                                                                         Janusz Rafał Głowacki

Janusz Rafał Głowacki
är extra ordinarie professor vid Jan Długoszuniversitetet i Częstochowa där han leder måleriavdelningen. Han studerade inredningsarkitektur på konsthögskolan i Kraków 1978-81. Därefter, 1981-1985, studerade han grafik vid samma högskola och tog examen under professor Andrzej Pietsch. Han har haft 30 separatutställningar och deltagit i 150 samlingsutställningar. Han har också deltagit i många polska och internationella tävlingar och vunnit många priser och utmärkelser. Förutom i Polen har J. R. Głowacki ställt ut i Japan, Brasilien, Tyskland, Frankrike, Belgien, Sverige, USA och Italien.

 

Välkommen på vernissage för Janusz Rafał Głowackis utställning som tar oss med på en kosmisk resa full av nordisk magi och hemligheter. På vernissagen håller konstnären en halvtimmeslång föreläsning där han berättar mer om sin fascination för den nordiska symboliken. Lämna verkligheten för ett ögonblick denna försommartisdagskväll!

Vi ber dig bekräfta din medverkan på adress osa@polskainstitutet.se senast 3 juni.

Utställningen är öppen på Polska institutet, Mosebacke torg 4, fram till 5 juli 2019 och är öppen för besökare måndag-fredag kl 11.00-15.00.


Bilden till vänster: Röd vänstervriden galax, 2019, olja på duk 60/60
Bilden till höger: Röd högervriden galax, 2019, olja på duk 60/60
Inspirerad av runstenen vid Bro kyrka

« Tillbaka
      
Website Security Test