Program

Polska filmfestivalen KINOTEKA STOCKHOLM 2019

12-15 september 2019
Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm
Hagabion, Linnégatan 21, Göteborg


Välkomna till jubileumsupplagan av polska filmfestivalen KINOTEKA STOCKHOLM som i år för tionde gången arrangeras av Polska institutet i Stockholm. Varje år presenterar vi ett urval nya polska långfilmer, intressanta dokumentärer och några klassiska polska filmpärlor.


Ett viktigt tema i år är filmer med intressanta kvinnoporträtt. Höjdpunkten bland dem blir WOMAN POWER om de kvinnor som kring förra sekelskiftet samtidigt kämpade för polsk självständighet och kvinnlig rösträtt, vilket till slut också garanterades i ett dekret från den återuppståndna polska staten. Efter filmen blir det samtal med filmskaparna Marta Dzido och Piotr Śliwowski.

Kinoteka 2019 öppnas med den polsk-svensk-tjeckiska samproduktionen KVINNAN SOM GLÖMDE SITT FÖRFLUTNA av Agnieszka Smoczyńska. Huvudpersonen Alicja/Kinga har tappat minnet och kommer tillbaka till sitt gamla liv efter två år. Filmen hade premiär under Cannesfestivalens Internationella kritikervecka och fick ett gott internationellt mottagande. Det gällde även ledande svenska filmkritiker efter Sverigepremiären 8 mars 2019. KVINNAN SOM GLÖMDE SITT FÖRFLUTNA visas i samarbete med den svenska distributören Njutafilms.

Historien spelar stor roll i nya polska filmer. Eftersom det nu är 80-årsminnet av andra världskrigets utbrott visar vi några filmer om den tiden, som Adrian Paneks WEREWOLF, Władysław Pasikowskis THE COURIER och Jan Jakub Kolskis PARDON. Även dokumentärerna THE PRINCE AND THE DYBBUK av Elwira Niewiera och Piotr Rosołowski och UNDER THE PLACID SKY av Anna Konik tar upp denna tid.

Vi visar också Piotr Domalewskis mångfaldigt prisbelönta SILENT NIGHT (bl a för Bästa film på Polens viktigaste filmfestival i Gdynia) om komplicerade familjerelationer på den polska landsbygden, och så Paweł Maślonas PANIC ATTACK med flera parallella handlingstrådar.

En av årets två filmklassiker är FAREWELL TO AUTUMN av Mariusz Treliński, som blev uppmärksammad i våras för sin regi av den polska operan Kung Roger på Stockholmsoperan. Filmen bygger på Stanisławs Ignacy Witkiewicz (Witkacys) roman.

Inom festivalens rörliga del Kinoteka on Tour visar vi i samarbete med bio Capitol i Stockholm den andra klassikern: Andrzej Wajdas legendariska INNOCENT SORCERERS med musik av Krzysztof Komeda. Filmen visades på svenska biografer 1962 och på svensk TV 1971. Föreställningen på bio Capitol ingår i en serie polska filmklassiker som visas under hösten 2019.

Tre filmer från årets jubileumsupplaga av Kinoteka, SILENT NIGHT, PANIC ATTACK och PARDON visas även 13-15 september under Kinoteka on Tour på Hagabion i Göteborg.

Vi är övertygade om att alla kan hitta något de gillar under jubileumsårets Kinoteka. Polsk film står stark i världen just nu och får priser på många internationella festivaler. Vi hoppas att även den svenska publiken ska dela denna förtjusning.


KINOTEKA STOCKHOLM - KALENDARIUM


12.09 TORSDAG / Öppning

18:00  Kvinnan som glömde sitt förflutna av Agnieszka Smoczyńska
20:45  The Courier av Władysław Pasikowski

13.09 FREDAG
18:00  The Prince and the Dybbuk av Elwira Niewiera & Piotr Rosołowski
20:30  Werewolf av Adrian Panek

14.09 LÖRDAG
15:00  Under the Placid Sky av Anna Konik + samtal
18:00  Pardon av Jan Jakub Kolski
20:30  Silent Night av Piotr Domalewski

15.09 SÖNDAG
15:00  Farewell to Autumn av Mariusz Treliński
18:00  Women Power av Marta Dzido och Piotr Śliwowski + samtal
20:30  Panic Attack av Paweł Maślona

Alla filmerna visas på Zita Folkets Bio.

Biljetter till KINOTEKA Stockholm kan köpas på www.zita.se/bokning.
Du kan också boka via telefon på 08-23 20 20


KINOTEKA ON TOUR - KALENDARIUM

13.09 FREDAG

20:15  Silent Night av Piotr Domalewski  på Hagabion, Göteborg

14.09 LÖRDAG

16:00  Panic Attack av Paweł Maślona på Hagabion, Göteborg

15.09 SÖNDAG
16:00  Pardon av Jan Jakub Kolski på Hagabion, Göteborg

18.09 ONSDAG
18:00  Innocent Sorcerers av Andrzej Wajda på Capitol Bio, Stockholm

Biljetter till filmerna på Hagabion kan köpas på www.hagabion.se
Biljetter till filmen på Capitol Bio kan köpas på www.capitolbio.se


Hela programmet här.

Vi önskar er härliga filmupplevelser!

« Tillbaka
      
Website Security Test