Program

Kamp och lidande. Polska medborgare under andra världskriget - utställning till 80-årsminnet av andra världskrigets utbrott

30 augusti - 4 september 2019
Vernissage: fredag 30 augusti kl 17.00-19.00
Galleri Ekvall+Törnblom
Hornsgatan 36, Stockholm

Fri entré!

Aldrig mera krig! Det är freden, freden, som måste styra folkens och hela mänsklighetens öden.

                                                                                                                       Johannes Paulus II

2019 är det 80 år sedan andra världskrigets utbrott. Följderna av denna katastrof kan vi känna av än idag.

Historiskt och symboliskt sett är september 1939 ett unikt datum för alla polacker. I gryningen den 1 september gick Nazityskland till attack mot Polen, vilket blev början till andra världskriget. Kriget omfattade snart hela Europa, eskalerade efter hand till hela världen och ledde till den största katastrofen i mänsklighetens historia. Detta det mest fruktansvärda av alla krig pågick nästan 6 år och orsakade över tio miljoner oskyldiga människors död.

Att minnas denna tragedi förenar olika generationer och är ett uttryck för respekt för våra förfäders offer. Andra världskrigsmuseet i Gdańsk har haft över en miljon besökare, vilket visar på nya generationers intresse för att lära känna krigets historia och totalitarismens ondska.

Utställningen Kamp och lidande. Polska medborgare under andra världskriget, är utformad av Andra världskrigsmuseet i Gdańsk och är en samling vittnesbörd om polackernas kamp mot de totalitära systemen, om deras enastående frihetskärlek, deras heroiska räddande av människoliv, om soldaternas och civilbefolkningens hjältemod, vapenbrödraskapet och kampen för andra länders frihet. Allt detta förtjänar att ihågkommas.


Öppettider galleriet:
Måndag - Onsdag 10.00-17.00
Lördag - Söndag 12.00-16.00

« Tillbaka
      
Website Security Test