Program/Events
DECEMBER 2018
Nyhetsbrev

Prenumerera eller behandla användaruppgifter
Namn
E-postadress

Vår policy för e-postadresser

Följ oss
Aktuellt

Krakóws krubbor på Hallwylska museet i Stockholm

10 november 2018 – 27 januari 2019
Hallwylska museet
Stockholm


Julkrubborna från Kraków tillhör en unik hantverkstradition med anor från medeltiden. Ingenstans i världen kan man finna liknande krubbor. De symboliserar en värld av höga tornspiror, lökformade kupoler, guldglittrande tinnar, genombrutna fönster, trappor och smala kolonner, purpur och turkos. Allt i en sagolik stilblandning, skaparglädje och fantastisk arkitektur. På Hallwylska museet visas ett trettiotal krubbor som lånats in från Historiska museet i Kraków i en julutställning för hela familjen.

Młoda Polska. Sekelskifteskonst från Polen.

27 oktober 2018–17 mars 2019
Göteborgs konstmuseum, Etagerna
Göteborg

Vernissage lördag 27 oktober kl. 13-17, invigning kl. 14

Symbolistiska landskap, psykologiskt inträngande porträtt och mytologiska iscen-sättningar berättar om ett folk utan land men med en rik kultur och komplex historia. I höst visar Göteborgs konstmuseum – för första gången i Sverige – en utställning med flera nationalklenoder från den polska konstens guldålder kring sekelskiftet 1900.

Młoda Polska (Det unga Polen) är namnet på den konstnärliga strömning som markerar den polska modernismens födelse. I den svenska konsten har riktningen sin närmaste motsvarighet i 1880-talets opponenter men Młoda Polska hade sina särskilda historiska förutsättningar. I symbolistiska uttryck gestaltades frihetslängtan och nationell identitet mot bakgrund av att Polen 1795 delats mellan Ryssland, Preussen och Österrike för att förenas som en nation först 1918.

Filmvisning: Polsk-ryskt krig / Wojna polsko-ruska

1 december 2018 kl 11.00
ABF Stockholm
Sveavägen 41, Stockholm


Xawery Zuławskis film Polsk-ryskt krig visas som en del av serien Nyfiken på Polen.
Arrangörer: Polska institutet, ABF Stockholm och Svensk-polska föreningen i Stockholm. Filmen är på polska, textad på engelska.

När Dorota Masłowskas debutroman Polsk-ryskt krig under rödvit flagga kom ut i Polen 2003 blev den mycket uppmärksammad och väckte samtidigt vitt skilda reaktioner bland kritik och publik. Den hyllades för ”en originell syn på den polska verkligheten och kreativt användande av vardagsspråk” men kritiserades för fragmenterad handling, vulgaritet, obscenitet och brott mot patriotiska och religiösa traditioner.

Ryttmästare Witold Pilecki 1901-1948. Utställning på Polska institutet i Stockholm

14 november – 5 december 2018
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm

Ryttmästare Witold Pilecki hörde till en generation som föddes under den tid när Polen fortfarande var ockuperat av främmande makter och vars största dröm var att få se landet självständigt igen. En generation uppväxt med de ännu levande traditionerna från de stora nationella upproren under devisen Gud – Ära – Fosterland.

Utställningen har tagits fram av Institutets för nationellt minne Warszawaavdelning i samarbete med Pileckis barn, Zofia Pilecka-Optułowicz och Andrzej Pilecki, och presenterar de viktigaste händelserna i den hjältemodige ryttmästarens liv.

Högre seminarier i polska

16 oktober - 11 december 2018
Stockholms universitet
Stockholm


Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska, Stockholms universitet i samarbete med Polska institutet inbjuder till allmänna föreläsningar och högre seminarier i polska HT 2018.

100 år av Polens självständighet!

Den 11 november i år firar vårt land sin hundraårsdag. Republiken Polen är en stat med en över tusenårig historia, med en lång kontinuerlig tradition och en rik, unik kultur. Ett land som var det första i Europa att uveckla moderna politiska idéer som frihet, demokrati och jämlikhet. Dessa värderingar ingick alla i den polska konstitutionen från 3 maj 1791 – den första konstitutionen i Europa.

I slutet av 1700-talet delades de polska områdena upp mellan landets tre aggressiva grannar Ryssland, Österrike och Preussen (Tyskland). Det polska riket försvann från världskartan, men inte från miljontals polackers minnen och hjärtan. Otaliga försök att slåss för friheten trycktes ner av de samarbetande ockupationsmakterna. Inte förrän i samband med första världskriget, när de tre ockupationsmakterna stod på olika sidor, kom möjligheten att återuppliva ett fritt och självständigt Polen. Vi återvann självständigheten efter 123 år, 11 november 1918.

I november 1918 sände Polens statsöverhuvud Józef Piłsudski ut ett glädjefyllt budskap om den återvunna självständigheten till regeringarna i alla världens länder. Det kom inget svar. Idag firar Polen sin hundraårsdag.

Grattis på födelsedagen Polen!

100 skäl till att du gillar Polen. Visa varför du gillar Polen på hundraårsdagen av självständigheten.


Masuriens sjöar, Bieszczadybergen, palatset i Wilanów, eller kanske folkdansen, pepparkakorna från Toruń eller storkarna? Visa vad du gillar bäst i Polen. Ta ett kort, spela in en film och lägg upp  på Twitter, Facebook eller Instagram under hashtaggen #likePolska.

I kampanjen #likePolska vill vi visa upp Polens bästa sidor: den rika historien, alla vackra platser, kulturen, traditionerna, världsberömda polacker som Chopin eller Marie Skłodowska-Curie. Möjligheterna är oändliga, alla kan dela sin favorithistoria om Polen. Alla kan delta oavsett var du bor i världen, skriv bara något fint om Polen i sociala medier.

Polska institutet öppnar i Tbilisi


5 november öppnas Polska institutet i Georgiens huvudstad Tbilisi. Talmannen i polska sejmen Marek Kuchciński deltar i öppningsceremonin tillsammans med kabinettssekreterare Szymon Szynkowski Sęk från utrikesministeriet. Från den georgiska sidan deltar parlamentets talman Irakli Kobakhidze.

Detta blir det tjugofemte Polska institutet i världen. De polska instituten är diplomatiska beskickningar som sorterar under utrikesministeriet och har till uppdrag att utveckla de bilaterala relationerna inom publik och kulturell diplomati. De polska instituten samarbetar med polska kulturella och vetenskapliga institutioner för att sprida kunskap om polsk kultur, vetenskap och sport.

Den officiella invigningen av Polska institutet i Tbilisi äger rum i det georgiska parlamentet. Samtidigt invigs den nya Henryk Hryniewski-salen för polsk konst och litteratur i Georgiens nationalbibliotek.

I denna sal finns en stor samling böcker om Polen och polsk kultur, här kommer även att hållas kurser i polska språket. Salen är uppkallad efter en framstående polsk-georgisk konstnär och den öppnas på åttioårsdagen av hans tragiska död. Henryk Hryniewski föll offer för Stalintidens terror: han mördades under den s k polska operationen 1938.

KINOTEKA STOCKHOLM 2018

24-28 oktober 2018
Zita Folkets Bio
Birger Jarlsgatan 37, Stockholm


Välkommen till nionde upplagan av polska filmfestivalen KINOTEKA STOCKHOLM som arrangeras av Polska institutet i Stockholm. Varje år presenterar vi några av de bästa aktuella polska filmerna tillsammans med internationellt erkända polska filmklassiker.

Under årets festival vill vi uppmärksamma hundraårsminnet av Polens återupprättade självständighet, ett ögonblick i historien som gav det polska folket chansen att bygga upp en gemensam bättre framtid. Denna nya chans hade krävt ett pris i form av uppror och uppoffringar, den hade växt fram ur drömmar och längtan, var full av förhoppningar och ideal, entusiasm och fruktan, den innebar möjlig framgång och risk för nederlag, men framför allt gav den ett hopp om FRIHET.

Högre seminarium i polska - Konversatorium med Maria Zadencka

23 oktober 2018 kl. 16:00-18:00
Stockholms universitet, Frescati  E439
Stockholm

 
I kölvatten av mars 1968: tidskriften Aneks och dess krets

Tidskriften Aneks initierades av en grupp unga akademiker som lämnade Folkrepubliken Polen i farvattnet efter protestvågen 1968. Den startades i Uppsala 1972 och till dess grundare hörde bl.a. Aleksander Smolar, Eugeniusz Smolar och Krzysztof Dorosz. Tidskriftens mål var att nå framför allt ung intelligentia och studenter i Polen och förmedla de viktigaste diskussionerna och texterna inom filosofi, sociologi och ekonomi i väst, relevanta för situationen i Polen och i Östeuropa. Tidskriften har länge varit ett betydande forum för polsk politisk debatt med liberala förtecken. Aneks publicerade texter av Leszek Kołakowski, Raymond Aron, Alain Besançon, Zbigniew Brzeziński och av ryska och tjeckiska dissidenter.

Polska artister på Stockholm Jazz Festival

19 oktober 2018 kl 19:30
TeaterStudio Lederman
Gästrikegatan 13
Stockholm

På Stockholms jazzfestival framträder den framstående saxofonisten Cezariusz Gadzina tillsammans med Atom String Quartet, en av världens mest fascinerande stråkkvartetter och samtidigt en av Polens bästa jazzorkestrar. Konserten är en del av turnén Baltic Breeze som går till Danmark, Tyskland, Litauen, Sverige och Finland. I varje land bjuder de polska musikerna in skickliga lokala jazzmusiker att medverka.

Mikael Godée & MalvaKvartetten + Cezariusz Gadzina & Atom String Quartet: Två unika konserter. Två saxofonister. 32 strängar.


Resina - konsert på Rönnells i Stockholm

18 oktober 2018 kl 18:15
Rönnells Antikvariat
Birger Jarlsgatan 32, Stockholm


Den polska cellisten Resina uppträder under konsertkvällen på Rönnells i Stockholm den 18 oktober.

Karolina Rec, pseudonym Resina, är en artist, cellist och kompositör. Hon studerade cellospel på musikhögskolan i Gdańsk och har i många år varit en viktig person på den lokala oberoende musikscenen. Resinas musik har använts i soundtracket till flera filmer. Hon har även gjort mycket teatermusik. Karolina har talat om många olika musikaliska inspirationer, från nutida kompositörer som  Krzysztof Penderecki, Henryk Mikołaj Górecki och Witold Lutosławski över avantgardistisk rock och electronica till polsk folkmusik. Hennes färska album Traces, från juli 2018, innebär ett steg ut i det okända. Här förekommer slagverk och sång, och ljudbilden präglas av en större produktion.

Föredrag om polska bilderböcker på Stockholms universitet

17 oktober 2018, kl. 15.15-17.15
Stockholms universitet, Institutionen för kultur och estetik
Frescativägen 24E, institutionsbibliotek, 300
Stockholm


Språk: engelska
Fri entré!

Kom till föredrag om polska bilderböcker som presenteras i samband med bilderboksutställningen Look! Polish Picturebook! som pågår till 15 oktober på Polska institutet Stockholm. I utställningen visas både den stolta historien och den spännande nutiden, de stora mästarna och de yngre uppstickarna. Här visas något av det bästa i den polska bilderboksvärlden: välgjorda, vackert formgivna böcker där ord och bild i samverkan berättar historier som fångar inte bara de allra yngsta. Den rikt illustrerade boken LOOK! POLISH PICTUREBOOK! som ges ut i samband med utställningen berättar mer om den polska bilderbokens utveckling. Här får vi hela kontexten: källor, inspirationer, traditionsbundenhet och traditionsbrott.

Utställningen och boken är formgivna av bilderboksforskarna Małgorzata Cackowska och Anita Wincencjusz-Patyna, och av illustratören och boksamlaren Grażka Lange som nu kommer till Stockholm för att hålla i föredrag om polska bilderböcker!

Föreläsningarna ingår i Högre seminariets föreläsningsserie vid Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet.

President Andrzej Duda och Förintelseöverlevare hyllar polsk diplomat som räddade minst 800 judar

Den polske konsuln Konstanty Rokicki och hans medarbetare i den s k Ładośgruppen bidrog 1942-43 till att över 800 judar från Nederländerna, Polen, Tyskland, Österrike, Frankrike, Slovakien och andra europeiska länder räddades från Förintelsen. Minst 20 av de räddade lever än idag. På kyrkogården i Luzern avtäcktes 9 oktober en ny gravsten för konsul Rokicki. I ceremonin deltog Polens president Andrzej Duda och en grupp på ett trettiotal personer bestående av Förintelseöverlevare, deras familjer samt ättlingar till dem som arbetade med räddningen

Polens f d konsul i Bern Konstanty Rokicki avled i glömska 1958. Under andra världskriget förfalskade han personligen ett drygt tusental paraguayanska pass. Passen hjälpte till att rädda över 800 personer från döden i den nazityska ”slutgiltiga lösningen av judefrågan”. Det gick till så att man mot mutor köpte in tomma pass där man sedan skrev in namn som skickades till Bern av judiska organisationer med kontakter med gettonas motståndsrörelser.

Rokicki verkade med kännedom och medgivande från sina överordnade: Polens ambassadör i Schweiz Aleksander Ładoś och biträdande ambassadören Stefan Ryniewicz. De gav diplomatiskt beskydd åt aktionen och övertalade myndigheterna i det neutrala Schweiz att inte störa den olagliga verksamheten. Andra stöttepelare var Juliusz Kuehl, en knappt trettioårig doktor i ekonomi av judisk härstamning och ansvarig för kontakt med judiska organisationer, samt dr Abraham Silberschein från Judiska världskongressen och rabbi Chaim Eiss från den religiösa organisationen Agudat Israel, vilka båda organiserade insmugglingen av passen till gettona. Tillsammans utgjorde de den s k Ładośgruppen eller Berngruppen.

Ceremony of unveiling a tombstone honoring Consul Konstanty Rokicki

On Tuesday 9 October, a new tombstone honoring Polish Consul Konstanty Rokicki will be unveiled at a cemetery in Lucerne. He helped to save from the Holocaust more than 800 Jews in 1942–43. Polish President Andrzej Duda and several dozen Survivors, their families and the Rescuers’ descendants will take part in the unveiling ceremony. 

The ceremony will start at 2 p.m. President Duda will lay a wreath at the renovated tombstone. Tribute to Consul Rokicki will be then paid by the Survivors, their families and descendants of the Rescuers, as well as representatives of the diplomatic corps, and the local Polish and Jewish communities.

An unsung hero, former Polish Consul in Bern Konstanty Rokicki died in 1958. During the Holocaust, he forged more than a thousand Paraguayan passports, which helped save more than 800 people. He acted with knowledge and consent of his superior, Polish Ambassador to Switzerland Aleksander Ładoś, and his deputy Stefan Ryniewicz. They provided him with diplomatic protection and persuaded the authorities of the neutral Switzerland not to disrupt the illegal operation. He was also supported by his Jewish colleague Juliusz Kuehl, and by members of two Jewish organizations. Together they formed the Ładoś Group, which is also known as the Bern Group.

Rex Animationsfestival 2018 i Stockholm

11 - 14 oktober 2018
Zita Folkets Bio / Klarabiografen / Capitol
Stockholm

Den europeiska animationsfestivalen REX pågår i år från den 11 till 14 oktober på Zita/Folkets Bio med specialvisningar på Klarabiografen och Capitol i Stockholm.

I år kan man se drygt 70 filmer från 16 länder - en unik chans att se  nya europeiska animationer på bio, och höra de inbjudna regissörerna prata om sina verk.

Årets program innehåller en mängd olika stilar, tekniker, uttrycksätt, teman och genrer som på olika sätt försöker hålla jämna steg med och ta temperaturen på vår komplexa, europeiska omvärld och påvisa den enorma kreativitet och talang som finns i europeisk animationskonst.

Bilderboksutställning LOOK! POLISH PICTUREBOOK! på Polska institutet Stockholm

21 september – 15 oktober 2018
Polska institutet Stockholm
Mosebacke torg 4, Stockholm

Öppettider: mån-fre 10.00-16.00

Fri entré!

LOOK! POLISH PICTUREBOOK!

Om polska bilderböcker och deras skapare.

Polen har en rik tradition av barnboksillustrationer som sträcker sig nästan 200 år tillbaka i tiden. Särskilt under 1900-talet har Polen varit mycket framstående på området.

På 1950-, 60- och 70-talen var polska illustratörer (Bohdan Butenko, Józef Wilkoń, Janusz Stanny, Janusz Grabiański och många fler) ständigt närvarande på den internationella bilderboksscenen och rönte stora framgångar. De skapade t o m ett begrepp: ”den polska illustrationsskolan”.

Sedan början av 2000-talet har utvecklingen av polska barnboksillustrationer, däribland bilderböcker, exploderat. Tecknarna utgår på ett kreativt sätt från den rika traditionen och sätter ribban högt vad gäller fantasi och originalitet.

Dorota Masłowska och Polska institutet på Bok- och Bibliotekmässan i Göteborg

27- 30 september 2018
Bok- och Bibliotekmässan
Mässans gata 10, Göteborg


Polska institutet deltar även i år i programmet Café Europa, EUNIC:s monter på Bokmässan. EUNIC är ett samarbetsorgan för EU-ländernas kulturinstitut och ambassader.

En av Bokmässans gäster är Dorota Masłowska, en av Polens mest spännande och omtalade författare, Sverigeaktuell med den kritikerprisade debutboken SVENSK-POLSKT KRIG UNDER RÖDVIT FLAGGA i översättning av Tomas Håkanson.

Illustrationskurser för vuxna och barn på Polska institutet

21,22 och 29 september 2018
Polska institutet Stockholm
Mosebacke torg 4, Stockholm

I samband med bilderboksutställningen LOOK! POLISH PICTUREBOOK! bjuder Polska institutet Stockholm tillsammans med Östersjökulturcentret i Gdańsk (Nadbałtyckie Centrum Kultury) in till gratis illustrationskurser för barn och vuxna. Föranmälan krävs.

Anmäl dig till mejladressen osa@polskainstitutet.se och skriv vilken workshop vill du gå på.

OBS! DATUMÄNDRING! Workshop för vuxna med Marianna Oklejak: POLSKT PAPPERSKLIPPS-ABC
lördag, 29 september, kl. 10.00-12.30 och 13.30-16.00

Först till kvarn!

Unga polska fotografer på Landskrona Foto Festival 2018

14-23 september 2018
Landskrona

16 september 15 -17.00
Artist Talks med Weronika Gęsicka och Karolina Gembara (Landskrona Foto resident 2017)
Exercishallen, Landskrona

Landskrona Foto Festival – både en mötesplats för professionella och en festival för alla. Tio dagar fyllda av artist talks, fotoboksdagar, seminarier, portfolio reviews, guidade turer och fotografi i världsklass.

Europeiska Språkdagen och Språkcaféet på Europahuset

25 september 2018  kl. 09.00-15.00
Europahuset, plan 2, Regeringsgatan 65,
Stockholm

Var med och fira Europeiska språkdagen!
Europeiska språkdagen, som firades för första gången i samband med Språkåret 2001 på initiativ av EU och Europarådet, infaller den 26 september varje år.
Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk. "Nätverket Språkdagen" består av ett antal språkinstitut och organisationer och tillsammans ordnar vi ett språkcafé i Stockholm samt en tävling för hela landet.

Språkcafé
I Stockholm firar vi, som vanligt, den europeiska språkdagen med ett språkcafé på Europahuset. Där erbjuds minispråkkurser i bl.a. spanska, estniska, esperanto, tjeckiska, franska, tyska, och teckenspråk. Det är ett utmärkt tillfälle att prova på nya språk! Vi välkomnar skolklasser från högstadiet och gymnasiet. Besöket tar cirka 45 minuter. OBS! Det går inte längre att anmäla klasserna. Evenemanget är fullbokat.

79-årsdagen av den sovjetiska invasionen i Polen

17 september 1939 invaderade sovjetiska truppstyrkor Polen, i enlighet med det hemliga tilläggsprotokollet till Molotov-Ribbentrop-pakten som slöts mellan Tredje riket och Sovjetunionen 23 augusti 1939. Enligt tilläggsprotokollet skulle Polens territorium delas mellan de två totalitära staterna, och Sovjetunionen förpliktigade sig att stödja Tyskland i kriget mot Polen.

Polen på Skansen - 100 år av polsk självständighet

15-16 september 2018, kl. 10.00 – 17.00
Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
Stockholm

Välkomna till Polen på Skansen – det största evenemanget i Sverige med polsk kultur, traditioner, historia och konst, med anledning av hundraårsminnet av Polens återupprättade självständighet. Arrangörer är Polska ambassaden, Polska institutet och Polska statens turistbyrå. Ordet ”självständighet” blir inspirationen till att fira tillsammans.

 

100 år av polsk självständighet

 

Självständighet är en gemensam tillgång. När vi firar hundraårsminnet av Polens återupprättade självständighet 1918 uppmärksammar vi en historisk händelse och ser samtidigt framåt mot en gemensam framtid. Vi välkomnar polacker i Sverige, svenskar och andra länders medborgare att fira tillsammans med oss, att lära känna Polens rika traditioner, kulturarv och idéer, att utbyta kunskap om ömsesidig förståelse av självständighetens betydelse och vikt.

 

Polen på Skansen är en familjefest med aktiviteter för båda vuxna och barn, som konserter, workshops, traditionell polsk dans, regionalt konsthantverk och underbar polsk mat. Följ med oss på en historisk resa genom hundratals år av polska traditioner och njut av en serie unika kultur- och konsthändelser.

Seminarium om visionär konst och demokratisk samhällsplanering

30 augusti 2018 kl 16.30-18.00
Moderna museet Malmö 
Fri entré
Språk: Engelska
Anmälan: Ingen föranmälan. Begränsat antal platser, först till kvarn.


Mot bakgrund av den pågående utställningen Kobro & Strzemiński: ny konst i turbulenta tider bjuder vi in till ett seminarium om avantgardekonst och samhällsplanering. Under eftermiddagen kommer Jarosław Suchan, som varit med och kuraterat utställningen, att berätta om konstnärsparets syn på konstens kraft för en ny samhällsordning. Därefter berättar Victoria Percovich Gutierrez från White arkitekter om stadsutveckling och demokrati.

POLEN I FOKUS på Carl International Film Festival

24 - 29 augusti 2018
Biostaden
Ronnebygatan 28

Karlskrona

5 polska filmer presenteras under andra upplagan av Carl International Film Festival i Karlskrona. Festivalen riktar i år sitt fokus mot Polen och lyfter fram fyra guldkorn från de senaste åren som reflekterar den mångfacetterade polska filmen: WILD ROSES / Dzikie róże av Anna Jadowska, VILLEBRÅD / Pokot av Agnieszka Holland och OVER THE LIMIT av Marta Prus. Festivalen avslutas med utomhusvisning av Dorota Kobiela och Hugh Welchmans storartade animation LOVING VINCENT.

1 september - 79:e årsdagen av andra världskrigets utbrott

För 79 år sedan började andra världskriget med att Tyskland invaderade Polen. På morgonen den 1 september 1939 gick Tyska rikets krigsmakt över polska gränsen. I krigets första skede 1939 tvingades Polen erkänna sig besegrat av fienden, men detta nederlag var bara början på Polens engagemang i andra världskriget. Senare skulle polska soldater strida på många av krigets olika fronter.

1 september kl 4.45 påbörjade de tyska trupperna genomförandet av anfallsplanen mot Polen (kodnamn Fall Weiss) längs en 160 mil lång front. Under den första krigsdagen var motståndet särskilt intensivt vid militärförrådet på ön Westerplatte utanför Gdańsk, där tden polska garnisonen höll stånd under en hel vecka. Enligt den tyska planen skulle de polska styrkorna genom en  kraftfull attack (Blitzkrieg) snabbt tvingas på defensiven och därefter omringas och krossas. Redan under krigets första dagar tvingades den polska armén ge efter för övermakten och dra sig längre in i landet, även om tidsplanen i Fall Weiss inte helt uppfylldes.

Pianorecital med Szymon Nehring i samarbete med Nationalutgåvan av Chopins verk på Musikaliska, Stockholm

27 augusti 2018 kl 18.30
Musikaliska, Stora salen
Nybrokajen 11, Stockholm

Szymon Nehring är en av de mest begåvade och lovande yngre pianisterna i Polen. Han är den ende polack som vunnit första pris i Arthur Rubinsteins internationella pianotävling i Tel Aviv, en av världens viktigaste pianotävlingar.

Hösten 2017 började han studera hos professor Boris Berman på Yale School of Music. 2013-2017  studerade han hos professor Stefan Wojtas vid musikhögskolan i Bydgoszcz. Innan dess studerade han pianospel i Kraków med Olga Łazarska som lärare vid Fryderyk Chopins musikgymnasium, och dessförinnan vid Mieczysław Karłowiczs musikgrundskola.

Zol zajn – judisk konsert med Beata Czernecka på Teaterstudio Lederman

16 augusti 2018 kl 19.30
TeaterStudio Lederman
Gästrikegatan 13
Stockholm

Beata Czernecka började sin bana i den legendariska kabarén Piwnica Pod Baranami i Kraków. På TeaterStudio Lederman framträder hon tillsammans med Michał Półtorak (fiol) och Tomasz Kmiecik (piano).

Beata Czerneckas långvariga intresse för judisk musik och kultur resulterade 1999 i sångprogrammet Zol zajn, som hon framförde på Judiska kulturfestivalen samma år. Det blev en stor succé och sedan dess har hon bjudits in till många polska och utländska teatrar och festivaler.

Sharon Lockharts nya projekt på Gotland – ett sommarresidens för unga polska kvinnor

Den amerikanska konstnären Sharon Lockhart återvänder till Gotland i augusti 2018 för ett sommarresidens organiserat av Baltic Art Center för unga polska kvinnor i åldrarna 18-20 år. Residenset arrangeras som ett kollektivt hushåll där de sju deltagarna kommer att kunna utveckla livskunskaper och pedagogiska verktyg att navigera i vuxenlivet med. Idéer kring kollektivt boende, vad ett hem kan vara och hur man kan leva ett kreativt liv kommer att fokusera gruppens aktiviteter, generera diskussioner och skapa förutsättningar för ett nytt konstverk baserat på samarbetet.

Resinas framträdande under Norbergfestivalen

Den 26 juli gjorde Resina ett vackert och gripande framträdande på Mimerlaven under Norbergfestivalen.

Karolina Rec, som den polska artisten egentligen heter, är cellist och kompositör. Hon har medverkat i flera polska band. Hennes solomusik har använts i teaterföreställningar och soundtracket till flera filmer. I september 2016 kom hennes debutalbum Resina ut på 130701, legendariska brittiska FatCat Records etikett för postklassisk musik.

Resina, NAKED och podden Gram[m]ofon på Norbergfestivalen 2018

Norbergfestivalen
26 - 28 juli 2018
Norberg


Karolina Rec (Resina) och Agnes Gryczkowska (medlemmen i bandet NAKED) är två polska artister som uppträder på årets Norbergfestival. Karolina Rec medverkar även i nästa avsnittet av podden Gram[m]ofon. Norbergfestival är en etablerad arena inom den elektroniska och experimentella musiken, både inom Sverige och internationellt. Artisternas framträdande i Norberg är delfinansierat av Polska institutet i Stockholm. Mer om Norbergfestival: http://norbergfestival.com

Författarsamtal med Eva Mattsson

7 juni kl 18.00
Polska institutet, Mosebacke torg 4
Stockholm

Eva Mattsson är konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreställningar om Katarina Jagellonica på Vadstena, Uppsala och Stockholms slott har lockat stor publik. Nu är hon aktuell med boken FURSTINNAN, som är den första biografin om Katarina Jagellonica.

Möt Eva Mattsson som berättar om Katarina Jagellonica och sin nya bok. Du kan även köpa ett signerat exemplar till förmånligt pris.

OBS! Begränsat antal platser så först till kvarn gäller. Vänligen OSA till osa@polskainstitutet.se om du vill komma.

 

Agata Oleksiaks projekt Run away from me now på Avesta Art 2018


19 maj – 16 september 2018
Verket
Kanalvägen 1, Avesta


Konstnären Agata Oleksiak från Polen går under namnet Olek och har gjort sig känd för att klä bland annat byggnader, tåg och statyer i virkat garn. Efter de föregående årens installation och offentliga virkningsprojekt kommer nu nästa steg. Agata Oleksiak har under det gångna året samlat in filmmaterial där hon intervjuar Sarah och Lama, två personer som flytt krigets Syrien och som hon lärt känna genom projekten i Avesta, där de varit delaktiga. Betraktaren får via filmsekvenserna i Run away from me now ta del av personligt upplevda berättelser från dessa två kvinnor. De närgångna filmerna och deras privata berättelser får oss att se individen, personen och ger oss ett verkligt, kännande subjekt i det annars flyktiga och kollektiva begreppet flykting.

Seminarium om Kobro och Strzemiński

31 maj 2018 16-18.00
Moderna museet Malmö
Fri entré
Språk: Engelska
Biljetter: Begränsat antal platser, först till kvarn.


Just nu pågår den omfattande utställningen Kobro & Strzemiński: Ny konst i turbulenta tider i Turbinhallen på Moderna Museet Malmö. För att fördjupa bilden av konstnärsparet, deras samtid och inspirationskällor bjuder vi in till en temaeftermiddag där två framträdande forskare inom området sätter fokus på Katarzyna Kobro och Władysław Strzemiński. Avslutningsvis leder museichef och curator Iris Müller-Westermann ett panelsamtal om de frågeställningar som tagits upp.


Utställning Katarzyna Kobro och Władysław Strzemiński. Ny konst i turbulenta tider

10 mars – 2 september 2018
Moderna museet Malmö
Ola Billgrens plats 2-4
Malmö

Utställningen fokuserar på Katarzyna Kobro och Władysław Strzemińskis konstnärliga produktion. Deras konstnärskap kan beskrivas som en av de mest välbevarade hemligheterna i modernismens historia utanför Polen.

25 maj 2018 — 70-årsminnet av ryttmästare Witold Pileckis död

För sjuttio år sedan mördades Witold Pilecki i fängelset på Rakowieckagatan i Warszawa. Han var polsk officer, aktiv i motståndsrörelsen mot den tyska ockupationen, den ende frivillige fången i det nazityska koncentrationslägret Auschwitz och författare till den s k Pileckirapporten.

 

 

Linn Hansén får Wisława Szymborska-priset

Poeten Linn Hansén tilldelas årets Wisława Szymborska-pris i kategorin Poesi översatt till polska. Prissumman på 100 000 zloty (ca 270 000 kr) delas lika mellan Linn Hansén och hennes översättare Justyna Czechowska.

Ryszard Kapuścińskis översättarpris till Anders Bodegård

Sveriges främste översättare från polska, Anders Bodegård, har fått ännu ett pris att foga till sin digra samling: Ryszard Kapuścińskis översättarpris för 2018. Han delar priset med den bulgariska översättaren Blagovesta Lingorska-Natjevska. Priset utdelades vid en ceremoni i Warszawa den 4 mars.

foto: Cato Lein Medalj till Polska institutets Halina Goldfarb

Polska institutets mångåriga medarbetare Halina Goldfarb har belönats med utmärkelsen ”Zasłużony dla kultury polskiej”, för förtjänstfulla insatser för polsk kultur. Den tilldelas personer som har utmärkt sig inom skapande, spridande eller bevarande av kultur. Utmärkelsen utdelades vid en ceremoni i den polske ambassadörens residens den 15 januari.

Halina Goldfarb är född i Łódź och kom till Sverige 1969. Under åren 1982 - 90 arbetade hon på Solidaritets informationskontor i Stockholm och 1990 - 1999 med ett flertal svensk-polska kultur- och miljöprojekt. Sedan 1999 är hon verksam som projektledare på Polska institutet i Stockholm. Halina arbetar framför allt med projekt inom litteratur, film och klassisk musik.

Stort grattis till Halina från alla på Polska institutet.

      
Website Security Test