Program

Fotoreportage: Öppning av utställningen Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz)

25 februari 2020

Den 25 februari hade Polska institutet i Stockholm den stora glädjen att öppna utställningen Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz) tillsammans med Bożena Janinas son professor Adam Zdunek.

Gästerna hade möjlighet att lyssna på tre invigningsföredrag: av Adam Zdunek, av Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström och av professor emerita Ewa Teodorowicz-Hellman från Stockholms Universitet. De talade bl.a. om de dikter som presenteras på utställningen, om Vita bussarna och om B. J. Zduneks liv. Särskilda gäster på vernissagen var Polens chargé d’affaires i Stockholm Iwona Jabłonowska och fil dr Wojciech Płosa från Auschwitzmuseet. Dessutom läste Nathalie Czarnecki upp tre av de de fem dikter som ingår i utställningen. Dikterna är översatta till svenska av Tomas Håkanson från Polska institutet i Stockholm. Vernissagen gästades också av företrädare för diplomatkåren, pressen, svenska historiker och svenskpolacker.

Skrivhäftet med dikter nedskrivna i Auschwitz har aldrig förr visats offentligt och är ett världsunikt dokument. På utställningen visas också en trekantig bit av en näsduk från lägret, brev, foton av fångar som kommit till Sverige (bl a från kronprins Gustav Adolfs besök i genomgångslägret för kvinnliga f d koncentrationslägerfångar i Ysane 1945), samt tackbrev från många organisationer i Polen och övriga världen till Bożena Janina Zdunek för hennes ekonomiska bidrag under mer än 50 år.

Utställningen arrangeras av Polska institutet under medverkan av Svenska Röda Korset och Auschwitzmuseet. Professor Adam Zdunek och Joanna Ziembińska-Kurek gjorde mycket viktiga insatser för att utställningen skulle komma till stånd.

Stort tack till alla medverkande, arrangörer, organisationer och besökare som bidrog till denna viktiga kväll!

Utställningen är öppen för allmänheten i Polska institutets lokaler 26 februari - 30 april 2020, måndag-fredag kl 11.00-16.00.

Läs mer om utställningen här.


Foton: Paweł Kania

« Tillbaka
      
Website Security Test