Program/Events
JUNI 2020
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Följ oss
Program

Film, mingel och samtal: En dag till att leva

13 mars 2019 kl 19.30
Zita Folkets Bio
Birger Jarlsgatan 37, Stockholm


Välkommen på filmvisning av prisvinnaren En dag till att leva  (Jeszcze Dzień Życia) tillsammans med mingel och samtal om världskände krigsreportern och författaren Ryszard Kapuściński.

Före filmen samtalar experter om Ryszard Kapuścińskis långa karriär och om konflikten i Angola. Här är samtalsdeltagarna:

Mika Larsson - är en svensk journalist och diplomat. Hon har arbetat som för bland annat Aftonbladet och Sveriges Radio samt vid svenska ambassaden i Warszawa.

Louise Lindfors - Generalsekretare Afrikagrupperna. Hon har en bakgrund inom ideell sektor och kommunikation, som tidigare ordförande för Fredrika Bremer Förbundet och genom olika positioner inom kommunikation på bland annat Sveriges Radio, SVT och bokförlaget Natur & Kultur efter examen från Kulturvetarlinjen på Stockholms Universitet.

Maria Söderberg - svensk fotograf och skribent. Hon har engagerat sig i kvinno- och demokratirörelsen i Belarus sedan 1997. Hon tilldelades 2007 Svenska Akademiens pris för introduktion av svensk kultur utomlands. Samma år utgav hon skriften "På resa med Ryszard Kapuściński" tillsammans med Anders Bodegård.

Ryszard Kapuściński (1932 - 2007) var journalist och författare som bevakade krig och revolutioner över hela världen, och blev känd för sina böcker som Imperiet, Fotbollskriget, Kejsaren och En dag till att leva. Det sägs att Kapuscinski upphöjde reportaget till en konstform. Han nämndes ofta som kandidat till Nobelpriset i litteratur.

Filmen En dag till att leva regisserad av Damian Nenow och Raúl de la Fuente premiärvisades på Cannes filmfestival och vann senare pris för Bästa Animerade Film på European Film Awards. Filmen baseras på Kapuscinskis bok En dag till att leva.

Filmen följer Kapuściński året 1975 när han övertalar sin chef att åka till Angola där ett blodigt inbördeskrig har utlösts efter landets självständighetsförklaring. Han åtar sig ett självmordsuppdrag: att åka in i hjärtat av inbördeskriget. Väl där vittnar han än en gång krigets brutala verklighet och upptäcker en hjälplöshet som tidigare varit främmande för honom. Angola förändrar honom för alltid: det var en journalist som lämnade Polen och tillbaka kom en författare.

Tid:
19.30: Mingel i Zitas foajé där det bjuds på vin och tilltugg.
20.00: Samtal
20.25: Filmvisning börjar
21.50: Filmvisning slut.


Biljetter: http://bit.ly/2BUe1cj

Varmt välkomna!

Citat om Ryszard Kapuściński:

“One Kapuściński is worth more that a thousand whimpering
and fantasizing scribblers. His exceptional combination
of journalism and art allows us to feel so close to what
Kapuściński calls the inexpressible true image of war…”
— SALMAN RUSHDIE

“Kapuńciński is the extraordinary conjuror
of modern reportage.”
— JOHN LE CARRÉ.

“The true master of journalism.”
— GABRIEL GARCIA MARQUEZ

 

Visningen är ett samarbete mellan Polska Insitutet, Edge Entertainment och Zita Folkets Bio.

 

« Tillbaka
      
Website Security Test