Program

Hänt på Polska institutet:

Historikern Arthur Sehns föredrag om general Anders armé och dess tappre medhjälpare björnen Wojtek

Onsdag 13 mars fick Polska institutet i Stockholm besök av Arthur Sehn, en framstående historiker och föreläsare med särskilt intresse för nutidshistoria och Centraleuropas mångspråkliga kulturarv. Han är född i Kraków men har bott i Stockholm sedan 1981. Med anledning av utställningen Anders armé – hoppets väg kom han till Polska institutet med en spännande föreläsning.

Arthur Sehn berättade den fascinerande historien om general Anders armés långa vandringar och om den tappre medhjälparen björnen Wojtek. Arméns namn kommer från dess överbefälhavare Władysław Anders. Den bildades på sovjetiskt territorium 1941 och vandrade sedan genom Iran och vidare till Palestina. Under brittiskt befäl fortsatte den sedan till Italien för att förstärka 2:a polska armékårens förband.

Under föredraget visade Arthur Sehn många bilder och citerade ur flera soldaters personliga berättelser. Han underströk att tack vare Anders armé fick både soldater och civila, däribland tusentals barn, möjlighet att börja ett nytt liv i den fria världen.

Efter föredraget och publikens frågor fanns möjlighet att titta på utställningen och bekanta sig med en mängd böcker i ämnet som föredragshållaren hade tagit med sig.

Vi är mycket glada över det stora antalet besökare, både på föredraget och utställningen. För er som  inte sett den än har vi en glad nyhet: på grund av publikintresset har vi förlängt utställningstiden till 20 mars. Välkomna måndag – fredag kl 11.00-16.00.

Mer om utställningen: http://bit.ly/2NvCf1

« Tillbaka
      
Website Security Test