Program

75-årsdagen av Warszawaupproret

Torsdagen den 1 augusti 2019 kommer vi att högtidlighålla 75-årsdagen av Warszawaupprorets utbrott. Sirener ljuder i Warszawa varje årsdag kl. 17.00. Staden stannar upp för att hedra de stupade och de som överlevt Warszawaupproret.

Varje år högtidlighåller man på olika platser i Polen  minnet av Warszawaupproret men huvudstaden minns inledningen på ett speciellt sätt; kl 17.00 markeras „Timmen W”. Då ljuder alla sirener och en minuts tystnad markeras med kontinuerlig signal. Kollektivtrafiken, bilarna och stadens invånare stannar upp för att hedra upprorsmän och mördade Warszawabor.

Warszawaupproret, som bröt ut den 1 augusti 1944 och varade i 63 dagar, till den 3 oktober 1944, var det största frihetsrevolten i andra världskrigets historia. Nästan 50 000 medlemmar i Hemarmén inledde sin kamp mot tyskarna som sedan 1939 ockuperat Polens huvudstad.

Sovjetiska Röda Arméns förband stannade på andra sidan av Wisła floden och brydde sig inte om upprorsstyrkornas ojämna kamp mot nazityskar varför ca 16 000 offer krävdes bland Warszawaupprorets deltagare och 150 000 bland civilbefolkningen. I striderna förstördes ca 25% av bebyggelsen på Wisłas vänstra strand, inräknat den systematiska förstörelsen som Warszawa utsattes för efter Warszawaupprorets fall till den 16 januari 1945 förstörde nazityskarna över 70% av bostadshusbestånd och 90% av byggnadsminnen.

Utrikesministeriets presstjänst


Foton: Warszawaupprorets Museum

 

« Tillbaka
      
Website Security Test