Program


Specialnummer av den polska designtidningen 2+3D

Det nya engelskspråkiga specialnumret av den polska designtidningen 2+3D handlar om polsk design och grafisk formgivning. Numret trycks i tusen exemplar och distribueras gratis till den skandinaviska designbranschen och designjournalister.

Specialnumret görs på initiativ av Polska institutet i Stockholm.

LÄS SPECIALNUMRET AV 2+3D HÄR

CzesÅ‚awa Frejlich, chefredaktör 2+3D:

När vi nu ger ut ett specialnummer av 2+3D på engelska hoppas jag att utländska läsare ska få åtminstone en viss uppfattning om polsk grafisk formgivning och industridesign. Tidskriften har funnits sedan 2001 och har till uppgift att ge Polens många designer information om vad som händer i deras bransch, både i Polen och utlandet. I den polska utgåvan tar vi upp design både av erkända formgivare och dem som är i början av sin karriär, och vilka värderingar de står för. Vi vill också kommentera händelser med bäring på designens historia och ge information om nya verktyg och metoder inom yrket.

Det var Polska institutet i Stockholm som vände sig till redaktionen med idén att göra ett specialnummer på engelska.  Vi tyckte att det var ett utmärkt förslag med tanke på alla de utländska läsare som är intresserade av den polska designens dynamiska utveckling men sällan har möjlighet att följa den närmare. I linje med detta handlar det engelska numret bara om polska händelser, institutioner och formgivare. De introducerande texterna begränsar sig inte till att lista framgångar – även om vi givetvis berättar om dem – utan tar också upp misslyckanden och framtida utmaningar. I slutet av numret finns information om de viktigaste evenemangen inom både grafisk och industriell design och en guide med adresser till polska institutioner, föreningar, skolor, museer och gallerier som vi rekommenderar.

Större delen av numret upptas av presentationer av åtta utvalda designers verk. Urvalet var inte lätt. Vårt kriterium var maximal bredd inom de områden vi presenterar samtidigt som vi lade tonvikten på den yngre generationens designer. Sektionen om grafisk formgivning tar upp typografi, hemsidor och affischer, som en gång var vår nationella specialitet. Avsnittet om industridesign behandlar möbler (numera Polens bästa gren), keramik och textil. Dessutom berättar vi om experiment på gränsen mellan konst och design, ett mycket populärt område bland yngre designer trots att föremålen visas på gallerier och inte i affärernas skyltfönster. Vårt urval ger absolut ingen heltäckande bild av vad polsk design har att erbjuda, det ska snarare ses som en introduktion till ämnet. I mån av intresse hoppas vi kunna återkomma med en fylligare presentation i framtiden.

« Tillbaka
      
Website Security Test